Пипер кубеба е особено подходящ за риба и морски дарове. С него може да овкусите:
– ризото с морски дарове – за 4 порции са достатъчни 3-4 зрънца
– ястия от бяла или червена риба, които се приготвят на фурна или на пара, както и за рибени чорби
– асорти от морски дарове – калмари, скариди, октоподи, миди. Пипер кубеба се добавя няколко минути преди свалянето на ястието от огъня. Тези блюда се допълват чудесно от бели кремообразни сосове, в които кубеба се комбинира с лимон, мента и естрагон.
Пипер кубеба в комбинация с розмарин и хвойна е подходящ за печени меса и домашни птици.
Пикантният и свеж аромат на кубеба го прави подходящ за салатни дресинги на основата на сок от цитруси.
При готвене пипер кубеба се дозира внимателно – използва се приблизително 4 пъти по-малко количество в сравнение с черния пипер. Препоръчително е да се смила непосредствено преди употреба, защото бързо губи аромата си.