Лененото семе се използва в кулинарията за поръсване на печива или добавяне към тестото за хлябове, соленки, бисквити. Подходяща добавка е към мюсли, смути и зърнени закуски. Поради пречистващото си действие и високото съдържание на фибри лененото семе е подходящо по време на диети. Приема се като очистително средство, при запек и възпаления на стомашната и чревната лигавица. Лененото семе е богат източник на витамини и микроелементи, фибри, есенциални мастни киселини, антиоксиданти и фибри. То е най-богатият естествен източник на ненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни Омега-3 мастни киселини. Според съвременни изследвания лененото семе понижава риска от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания. Лененото семе е богато на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система, използва се при проблеми с перисталтиката на червата и като очистително средство. Приемът на ленено семе създава усещане на ситост, което го прави подходящо и при диети за отслабване. Препоръчва се също и за намаляване нивата на холестерола и за регулиране на кръвната захар. Лененото семе се консумира счукано или смляно, защото целите семена преминават през чревния тракт, без да се абсорбират полезните им вещества. В домашни условия ленът може лесно да се смели в кафемелачка. Най-добре е да се съхраняват цели семена, които са с по-дълъг срог на годност и да се смилат преди консумацията им. В кулинарията се използва като добавка в тестени изделия – хлябове, соленки, закуски. Смлените семена могат да се добавят в мюслита, салати, сладкиши, печива.