Сушен корен от куркума – използва се в кулинарни и козметични рецепти и др.
Традиционно, куркумата се използва за лечение на рани, детоксикация на черния дроб и повече енергия и жизненост.
Куркуминът е най-активното вещество и основен фитохимикал в състава на куркумата. Той е обект на множество клинични проучвания, категорично доказали лечебното му въздействие върху човешкия организъм. Куркуминът активно противодейства на свободните радикали, които са главни виновници за оксидативния стрес, преждевременното стареене и отслабването на имунната система. В куркумата се съдържат калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Тя е прекрасен антибиотик. Това качество я прави наистина безценна. При употребата на куркума се повишава активността на стомашната флора и се подобрява храносмилането.
Куркумата дължи специфичния си жълто-оранжев цвят на куркуминоидите в състава си. Свойства на куркуминоидите, които действат силно антиоксидантно, притежават мощен противовъзпалителен ефект и облекчават дискомфорта в костите и ставите.
Куркумата намира широко приложение и като подправка. Но дори и най-ревностните й почитатели, не биха могли да приемат достатъчно количество от нея само чрез храната. Защото за да се възползвате напълно от полезните свойства на куркумата, трябва да консумирате до 3 ч.л. дневно! Освен това, една стандартна порция, може да поеме не повече от ¼ ч.л. куркума!
В кулинарията е много подходяща за пила, ориз, картофи и много други месни и зеленчукови ястия.