Куркума мляна – подправка за ориз, печено пиле, яйца, сирена, майонези, сосове, супи и др.
Куркумата е коренището на многогодишно тръстиковидно растение от сем.Зингиберови Curcuma longa, което произхожда от Индонезия и Индия. Отглежда се в Китай, Виетнам, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн. Заради красивия цвят куркума се отглежда и в саксии с декоративна цел. Коренът на куркумата има ярко оранжев цвят, който се дължи на съдържащия се в него пигмент куркумин. Обира се, когато е напълно узрял – след като листата на растението пожълтеят, почиства се, вари се и се смила. На пазара подправката куркума се среща под формата на оранжев прах. Има лек аромат на портокал и джинджифил и пикантен, горчив вкус. В хранителната промишленост куркумата се използва за оцветяване на майонези, горчици, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове. Подходяща подправка е за печени на грил пилета, рибни салати, ориз.Куркумата се прилага в умерени количества – четвърт чаена лъжичка е достатъчна за оцветяване и ароматизиране на ястие от 4 порции. Подправката се съхранява в затворен съд на тъмно и сухо място.Куркумата има хилядолетна традиция и като лечебно средство. В последните години научни изследвания доказват нейните качества като източник на естествени антиоксиданти, като имуностимулант и средство за поддържане на нивото на холестерола в нормални граници. Куркумата има благотворно въздействие при проблеми на сърдечно съдовата система, при заболявания на костите и ставите, при проблеми с черния дроб и заболявания на стомашно-чревния тракт.