• Добавени продукти за сравнение
        Няма нищо в сравнение...
      • Вашите любими продукти
          Няма нищо в любими...
        • 0882475669
        • Джоджен 0.100 кг

          1 2 3 4 5
          Наличност:
          На склад

          Сушен джоджен – подправка за зрял фасул, ястия от спанак, лапад, коприва, киселец, агнешко, картофи, ориз, дроб сърма, салати.

          Лютивата мента (джоджен) е прочута с антимикотичното си действие. Установено е, че етеричното масло от джоджен има противогъбично действие, също така има успокояващ ефект и се използва при безсъние. Лютивата мента има отлична антиоксидантна активност – тя отлага окислението на мазнини и намалява образуването на вредни вещества. Има противовъзпалително, противоспастично, болкоуспокояващо действие. Листата, етеричното масло и ментолът  стимулират апетита като възбуждат секреторната функция на стомаха и червата. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущение в храносмилането, при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците; под формата на масло: външно за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и външно за инхалиране при възпаление на дихателните пътища.

          Джодженът (лютива мента) има високото съдържание на ментол (над 50 %) и значителното количество (около 15 %) на естерен ментол, чиято миризма е по–приятна от тази на други масла, които съдържат по–малко количество или не съдържат такъв ментол.

          Външно приложение:

          При зъбобол и възпаление на венците се препоръчва жабурене, при болки в гърлото – гаргара. Може да се използва за компреси при кожни обриви, натъртвания, циреи, както и  за инхалация при бронхиален катар. За жабурене и пиене, листата трябва да се киснат 8 дни в червено вино (1:10). При лош дъх се използват по 2 супени лъжици след ядене.


          Вътрешно приложение:

          2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряла вода, след което се оставя да кисне 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.

        • Подобни продукти
        • Коментари
          Няма открити резултати
        • Коментари продукта
      • Newsletter