Девисил – сушена листна подправка за бобената чорба, агнешки и пилешки супи, риба, дивеч, картофи, ориз, сосове.
Ползите от девисил признат в козметологията: отвара от това растение може да изплакнете косата, което води до запълване на жизнената сила, намаляване на загубата на коса, здрави глиц.
Девисил притежава ярко изразен противовъзпалителен ефект и е незаменим при лечение на рани, включително и гнойни, ожулвания, отоци. За тази отвара девисил добавете вани, които се използват за компреси и да се измие.
Девисил се използва също и като упойка средство при нервно пренапрежение, мигренях , безпокойство. Смята се, че отвара от девисил помага дори и при алкохолна зависимост.
Широко се използват полезните свойства на растенията и за лечение на заболявания на червата. Настойки и отвари се използват при запек, метеоризъм така наречените "мързеливи" работата на червата, при червеи. За да се нормализира работата на червата, най-често се използва чай от корен от девисил, като глистогонного средство – пресни листа и стъбла.
Девисил и може да се използва в изсушена форма, като добавка към различни ястия. Пикантни и леко остър вкус ще си аромат на супи, сосове, салати. На вкус девисил няколко прилича на целината.