Чушките имат високо съдържание на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо от това в магданоза и цитрусовите плодове.
Състав: 100 гр чушки се съдържат 10 мг калций, 13.2 мг магнезий, 24 мг фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и захари.
Чушките имат високо съдържание на цинк, който е изключително важен за растежа на децата.
Съдържат и биофлавоноиди, които осигуряват добра превенция на организма срещу сърдечно-съдови и неопластични заболявания.
Някои заболявания, свързани с възрастта, като слепота в напреднала възраст, се дължат на клетъчна дегенерация. Червените чушки съдържат полинутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат забавянето на клетъчната дегенерация.