Това е една от най-широко разпространените подправки в европейската кухня, позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин. Черния пипер се намира заедно със солта на почти всяка трапеза. Освен масовото си използване във всяко ястие, черния пипер е и с много полезни свойства. В черния пипер има натурални антиоксиданти, които успешно подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт. Мангана, който се съдържа в подправката подпомага за здравината на костната система. В него присъстват и мед, фибри, витамин К и желязо, а това все полезни за организма вещества. Използвайте го за лечение и на различни възпаления и камъни в бъбреците. Подсилете имунната си система и се предпазете от вирусните заболявания, като сгреете вино в комбинация с малко черен пипер (задължително на зърна) и мед. Бронхита може да преборите с лесна рецепта, която включва черен пипер, ето я и нея: счукайте няколко скилидки чесън и към тях прибавете черен пипер, който трябва да е смлян и оцет. Разбъркайте добре и направете компрес, който ще поставите гърдите. Тази смес има загряващ ефект и ще помогне да победите бронхита само за няколко дни.