Звездовидните плодовете се берат преди да са напълно узрели. Във всяко от осемте връхчета на плода има по едно семенце, което дава аромата. Използва се като подправка и лечебно средство от дълбока древност. В медицината плодовете се прилагат при кашлица, възпаление на устната кухина, зъбобол, сърдечни смущения и др.
В кулинарията се използва за подправяне на ястия от овнешко, говеждо и свинско месо и риба, както и в сладкарството за ароматизиране на дребни сладки, конфитюри, компоти и ликьори.
Използване в кулинарията: Звездовидиния анасон се използва широко в сладкарството, може да се комбнира с канела, ванилия, карамфил и джинджифил. В солени ястия се комбинира добре с чесън, копър и магданноз. Използва се за овкусяване на риба, пиле, патешко, телешко, както и супи и яхнии.
Ползи: Звездовидния анасон се препоръчва при кашлица, зъбобол, колики, газове, болно гърло и ревматизъм. За да се приготви отвара се смилат две звездички анасон и 2 чаеени лъжички канела /цейлонска/. Смлените звездички анасон се варят 2-3 минути в 1 литър вода и към края се добавя канелата. Получената течност се прецежда и подслажда с мед, може и лимон по желание.