0
Вход и Регистрация

Кориандър на зърна

от: 1.99 лв.

Кориандър плод – подправка за маринати, ястия и консерви от овнешко и свинско, за ароматизиране на ликьори, дребни сладки, меденки и др.

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.250 кг, 1.000 кг

Код: 277 Категория:

Семенатана кориандъра имат цитрусов дъх и аромат, а основният им вкус може да се опише като ядков и леко парлив.

Цели или смлени, семената също са изключително популярни в индийската кухня, където влизат в състава на подправкови смеси (гарам масала), използва се също и при приготвяне на ястия в комбинация с кимион, като действието им е сгъстяващо.

Кориандърът се използва еднакво успешно както при приготвяне на салати, супи, основни ястия, така и при десерти.

Използва се при приготвянето на бисквити и десертни сосове, на които придава аромат, наподобяващ лимонови кори и канела.

Освен това може да се добавя към супи и оризови блюда, където в употреба влизат както семената, така и зелените му части. Използва се още за овкусяване на хлебни изделия и печива, като добавка към хумус (арабско предястие) и други растителни пастети, и е основна подправка в много зеленчукови ястия.

Зелените части на кориандъра винаги добавяйте в ястията след края на топлинната им обработка. Семената можете леко да запечете, за да подсилите аромата им.

Семената и зеленината на кориандъра са познати от древността и са използвани в медицинските практики на редица култури. От далечни времена са известни неговите успокояващи храносмилането качества и газогонни свойства. Освен това той действа общо тонизиращо, антиоксидантно, способства за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, понижава нивото на общия холестерол и триглицеридите. Действа облекчаващо при язви и гастрити.

Основните му съставки са етерични масла, танини, пентосани, линалол, терпени и пигменти. В по-големи количества присъства витамин А и К, а в незначителни – витамините С, Е, някои от В-групата, както и калций, фосфор и калий.

Търсене