0
Вход и Регистрация

Карамфил на зърна

от: 7.68 лв.

Карамфил на пъпки – подправка за компоти, сладка, греяно вино, плодови сокове, шоколади, както и за печени меса, супи и бульони.

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.100 кг, 0.250 кг, 1.000 кг

Код: 273 Категория:

Карамфил: това е онази подправка, която има специфичният, пикантен и парещ аромат и създава винаги някак празнична атмосфера. Свързваме този аромат с десертите, но всъщност подправката карамфил става за риба, месо, кайма, бульони и сосове. Чудесно се комбинира с канела.

Ароматният карамфил е чудесна подправка и цяр

Има медицински доказателства за безграничните възможности на карамфила като лечебно средство; проблемът е, че познаваме само нищожна част от тях и че те не са част от терапевтичните ни практики. Лечебните ефекти от използването на тази подправка са свързани със състава й: карамфилът съдържа желязо, магнезий, калий, натрий, мед, калций, селен фосфор, манган, цинк. Освен това бета каротин, витамини от Б-групата, аскорбинова киселина, токоферол, финохилон или витамин К. Съдържа и дъбилни вещества, гликозиди, етерични масла.

Комбинацията от ленено семе и карамфил е класика в опитите за пречистване на организма и освобождаване на тялото от гъбички и бактерии. Необходими са ви 100 г ленено семе и 10 г карамфил. Двете съставки се смилат на брашно; ленът може направо да се купи в тази форма. Сухите съставки се смесват добре и се съхраняват в затворена кутия. От сместа може да се взема не повече от две чаени лъжици дневно. Продуктът се разтваря в чаша топла вода и се изпива сутрин на гладно. Процедурата се изпълнява три поредни дни; следват три дни почивка и отново три – с чаша топла вода с ленено семе и карамфил. Модулите се редуват в продължение на месец, веднъж годишно.

Комбинацията с канела придава не само неповторим аромат на всичко, към което е прибавена. Но тя има изключителна роля при усилията за контрол върху кръвната захар и холестерола. Двете подправки са в състояние да балансират стойностите на глюкозата в кръвта и тук по-категорична е ролята на канелата. Успоредно с това се нормализират холестеролът и триглицеридите благодарение на активните съставки в подправката карамфил. Комбинацията е популярна и при профилактиката на диабет и хипертония. Много специалисти са на мнение, че е полезно подправките да се добавят към питейната вода. За 5 л вода са достатъчни две пръчици канела и три грама карамфил.

Тъй като подправката има обезболяващ ефект, при остри пристъпи на гастрит се препоръчва сдъвкване на две-три пъпки карамфил. Ефектът без съмнение ще настъпи много скоро, но това е палиативно решение. За трайно оздравително въздействие е необходимо спазване на диета и съчетаване на хранителния режим с подходящи медикаменти.

Болки от артрит/артрози, дискомфорт и схващания на мускули заради болни стави, могат да се облекчат с помощта на карамфил. Активен компонент при това са етеричните масла, които подправката съдържа. Няколко капки карамфилово масло в зехтин, бадемово или друго базово масло ви дават чудесен продукт за локално външно приложение. Ако болезнените места редовно се масажират 1-2 пъти дневно, облекчението ще настъпи задължително. Карамфиловото масло притежава способността да отпуска мускулите и да неутрализира болката, като упражнява и цялостен тонизиращ и стимулиращ ефект.

Карамфилът е сред съставките на немалко церове от народната медицина, предназначени за простуди и сериозни болести на дихателната система. Твърди се, че в комбинация с качествена домашна ракия карамфилът лекува бронхит

Полезните свойства на чудесния карамфил помагат и на астматиците. Като допълнително средство – за облекчаване на дишането, се използва топла настойка от карамфил. Десетина пъпки се заливат с чаша вряла вода и се оставят да киснат под похлупак половин час. Прецедената течност се разделя на три равни части; всяка от тях се изпива преди хранене. Дозата е за един ден, при необходимост на следващия се приготвя прясна.

Карамфил и мед – това е комбинация, която може да ви спаси от гадене и повръщане. Подправката трябва да е стрита на прах; може да се използва и готов прах от карамфил. Карамфил половин кафена лъжичка се разбърква хубаво с две супени лъжици захаросан мед; от сместа се взема една чаена лъжичка и се задържа колкото може по-дълго в устата.

Доказано – биоактивните съставки на подправката действат като мощен антиоксидант. Добвените карамфилови компоненти в различни продукти неутрализират свободните радикали в организма, предпазват клетъчните мембрани от увреждания и забавят процесите на клетъчно стареене. Предотвратяват злокачествени трансформации в тъканите, което е и обяснението за противораковия ефект на карамфила.

Ако вкъщи ви се намире пакетче карамфил, вие на прктика имате цяла аптека за най-често срещаните болести. Ето как да се лекуваме сами с карамфил:

  • При настинка и ангина кипваме чаша мляко и пускаме в него пет стрити зърна карамфил. Пием течността топла, като се стараем да задържим всяка глътка максимално в уста.
  • При лош дъх и кариес сдъвчете едно карамфилче след хранене. Карамфилът неутрализира дори миризмата на лук и чесън.
  • Ако страдате от артрит и артроза и се спасявате с лечебен масаж, добавяйте в масажното масло по капка-две масло от карамфил.
  • Ако ви измъчва трудно зарастваща рана, капка масло от карамфил ще подпомогне изчистването й от гной и ще ускори възстановяването на епитела.
  • При проблеми с храносмилането вземайте н гладно чаена лъжичка мед, в който са добавени щипка стрит карамфил и млян чер пипер на върха на ножа.
Търсене