0
Вход и Регистрация

Естрагон / Тарос

от: 3.59 лв.

Сушен естрагон – подправка за риба, ориз, сирена, гъби, сосове, маринати за месо и зеленчуци, за ароматизиране на горчици.

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.050 кг, 0.250 кг, 1.000 кг

Код: 300 Категория:

Естрагонът, наричан още тарос е много популярна като подправка в средиземноморските кухни. Ценните свойства на това ароматично многогодишно растение се дължат на съдържащите се в листата големи количества етерични масла, каротин и кумарин. Естрагон съдържа витамините А, В1, В2, С, както и минерални вещества като калий магнезий, желязо и фосфор, а също танини и смоли.

Естрагонът има много полезни свойства и се препоръчва при липса на апетит, нарушена дейност на храносмилателния тракт, спазми в стомаха. Билката възстановява дейността на стомашно-чревния тракт, нормализира апетита като подобрява синтеза на стомашен сок и снижава възпалителните процеси.

В народната медицина естрагонът се използва като противоскорбутно, диуретично и тонизиращо средство при авитаминоза. Полезен е при заболявания на кръвта и на сърдечносъдовата система. Естрагонът оказва общо укрепващо действие и успокоява нервната система. Използва се в диети с ниско съдържание на натрий.

Естрогенът придава изтънчен вкус на следните сосове – майонезен, равигот, беарнез, доматен, сметанов, лимонен, оцетено-естрагонов, татарски, както и на млечните продукти като киселото мляко и сирената.
Във Франция от листата на естрогена приготвят ароматичен пикантен оцет, използван за подправяне на осолени риби. Подправката може да се използва и за приготвянето на билково масло. С естрагон често се овкусяват алкохолни напитки. Няколко клонки естрагон – пресни или сушени, сложени в бутилка водка за няколко седмици придават на напитката необикновен вкус и аромат. Екстракт от естрагон се използва за ароматизиране на вина и безалкохолни напитки, коктейли и други.
Сушен естрагон се слага в салати, предястия и гарнитури от ябълки, домати, карфиол, краставици, тиквички, корнишони, картофи. Той добавя пикантен вкус на омлетите, студените супи, борша, пилешките и месни супи и бульони, студено сервираното печено говеждо и свинско, топлите ястия като задушеното пилешко и риба, пилаф, кнедли, задушени зеленчуци, бифтек, пържоли, блюда от дивеч с еленско месо, ястия от карантия (задушени бъбреци), ястие от фасул и грах.
Естрогенът добре се съчетава с черен пипер, джинджифил, шафран, индийско орехче, невен, лавандула, мента, кимион, горчица, лук, магданоз, копър, целина.

Търсене