Може да си я купите най-често в изсушен вид и да я добавяте към ястия с домати, различни сосове за салати, към паста, пилешко и агнешко месо, идеална е за субпродукти - дробчета и др. Може да я прибавите и към различни рибни изкушения. Добре се съчетава с мащерка, чубрица, черен пипер, лук, чесън и дафинов лист. При термична обработка тази подправка губи характерния си аромат, тъй като се изпаряват етеричните й масла. Поради тази причина сухата майорана трябва да добавя в ястието съвсем малко преди то да бъде напълно готово.
Съдържа етерични вещества, танини, алкалоиди и феноли. В листата и има около 1% етерично масло. Богати са още на провитамин А и витамин C. В по-малки количества съдържат пектин, калий, калций, натрий, желязо и магнезий. Калориите и са 270 за 100гр.
Майораната има успокоително, антисептично, спазмолитично, съдоразширяващо и пикочогонно действие.При синузит, спастичен бронхит и упорита кашлица.
При проблеми с уринирането. При анемия. За затруднено храносмилане, колики в стомаха и червата, както и при диария- тази билка стимулира секрецията на стомашни сокове и затова може да се консумира заедно с по-мазни храни. При по-тежки случаи, каквито са стомашните язви, доказано е, че отново може да се доверите на майораната. Много стомашни проблеми причиняват значително увреждане на стената на червата, което води и до сериозни възпаления- тази билка спомага за намаляване на възпалението.
При различни видове екземи и рани - компреси с билката влияят много благотворно върху кожата.