Мащерка сушена – подправка за супи от зеленчуци и варива, ястия от риба, говеждо месо, дивеч, черен дроб, пастети и др. Чаят от мащерка, самостоятелен или в комбинация с други билки, е отличен трапезен чай.
от: 2.10 лв.
Мащерка сушена – подправка за супи от зеленчуци и варива, ястия от риба, говеждо месо, дивеч, черен дроб, пастети и др. Чаят от мащерка, самостоятелен или в комбинация с други билки, е отличен трапезен чай.
Тегло | 1.00 кг |
---|---|
Разфасовка | 0.100 кг, 0.250 кг, 1.000 кг |
Мащерката често е наричана, и с основание, лек за всичко. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и болкоуспокояващо действие.
Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания.
Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие.
Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.
Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата.
Тя отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Бани с мащерка действат успокояващо на нервната система, лекуват заболявания на дихателните пътища. Мащерката има дезинфекционно и дезодориращо действие.
Подходящи за мазна кожа са компресите с мащерка. Една супена лъжица изсушени листа и цвят се залива с 400 г вряща вода и се оставя да кисне 10-15 минути.
При изпотяване на дланите или краката се прави запарка с шепа мащерка и половин литър вряща вода. Билката престоява една нощ. След прецеждане се добавя стипца на върха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в отварата и се оставят да изсъхнат.
Може да се направи крем за лице с мащерка. При употребата му скоро отзвучават екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Засегнатите участъци се мажат вечер след почистване. Кремът се приготвя от 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се оставя да кисне покрита 30 минути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се отново затоплената отвара от мащерката. Сместа се държи добре затворена в порцеланов съд на хладно.
Приложение:
• отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари,
• при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица,
• при белодробни заболявания,
• при хронични гастрити и язва на стомаха, колики на стомаха и червата,
• при метеоризъм, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити, стомашна язва,
• при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие
• при чревни паразитни болести (трихинелоза, трихоцефалоза, анкилостомидози),
• при отслабнала сърдечна дейност, задух на нервна почва, епилепсия, липса на апетит, анемия, киселини в стомаха, безсъние, диария,
• външно - за гаргара при зъбобол, болки в гърлото, възпаление на устната лигавица, бани при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит,
• външно действа антисептично и дезинфекционно при гнойни възпаления - циреи, гнойни рани и др.
Помощно средство при:
• всички видове кашлица (основно от нервен произход),
• хронични гастрити,
• стомашни язви,
• колики и газове в червата,
• неврастения,
• главоболие,
• при чревни паразитни болести (трихинелоза) и др.
Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вляла вода. Вари се 2-3 минути и се прецежда. Пие се по 3 пъти дневно преди хранене по 150 мл. Може да се подслади с мед.