Канелата притежава потенциал за понижаване на кръвната захар при диабетици и при здрави индивиди. При диабетици кръвната захар на гладно се понижава с 18-29%, а при здрави индивиди с 8%;
Понижаване и на някои маркери на липидния метаболизъм като лош холестерол(LDL), общ холестерол и триглицериди. Понижението е от 7 до 30% за всички маркери, но тестовете са проведени единствени върху лица с диабет тип II. Забелязва се и увеличение на добрия холестерол (HDL). Няма доказателства за подобен ефект при здрави индивиди;
Подобрява инсулиновата чувствителност и може да служи за превенцията на развиване на метаболитен синдром и диабет тип II;
Мощен антиоксидантен ефект, който дори надминава известни билки като чесън и риган;
Потеннциален притовъзпалителен ефект, който може да се дължи на богатото съдържание на флавоноиди;
Потенциални ползи при третирането на невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и Паркинсон. Възможният механизъм се свърза с блокирането на определени протеини в мозъка и защитния ефект върху невроните. На този етап съществуват изследвания върху животни и ин-витро;
Подпомага борбата с бактериални и гъбични инфекции. Спомага при респираторни инфекции, причинени от гъбички, както и противодейства срещу бактериите салмонела и листериа;
Потенциален ефект при третирането на лош дъх и предпазване на зъбите от бактерии.
„Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате и с използването на „бисквитки“. Прочети повече