0
Вход и Регистрация

Босилек

от: 2.40 лв.

Сушен босилек – подправка за домати, паста, пица, патладжани, сирене, пиле и др.  Изсушените и стрити листа на босилека са много подходящи за поръсване на яйца, варена и задушена риба, салата от картофи. Босилекът е една от задължителните подправки на италианската пица.

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.100 кг, 0.250 кг, 1.000 кг

Код: 293 Категория:

Босилекът е едногодишно тревисто растение с яйцевидни листа и дълги съцветия в края на стъблото. Цветовете са бели или розови. Растението достига до 50 см на височина. За родина на босилека се смятат Индия и Цейлон. Разпространен е в цяла Европа, Америка и Азия. В кулинарията и консервната промишленост се използват листата и цветовете на босилека – свежи или изсушени. Босилекът намира широко приложение особено в кухнята на южните народи, където поради топлия климат се развиват по-бързо микроорганизми в храната. В този случай се проявява главно антисептичното действие на етеричното масло. Пресните листа на босилека се използват предимно като подправка на зеленчукови салати, а сушените – за супи, месни и рибни ястия, сирена, ястия от птиче месо. Традиционна подправка е за майонези и сос винегрет, който се поднася със студено месо, желета, шишчета, аспержи. С копър, босилек и тарос се приготвя ароматен билков оцет, с който се подправят салати. Босилекът не се подлага на продължителна термична обработка. Добавяйте го в ястията 3-4 минути преди отстраняването им от огъня. Пресният босилек може да бъде добре съхранен чрез замразяване, без да загуби аромата си.

Търсене