Кардамон млян – подправка за кафе, ликьори, дребни сладки, козунаци, както и за супи, сосове, фрикадели, колбаси, ястия с ориз.
от: 23.20 лв.
Кардамон млян – подправка за кафе, ликьори, дребни сладки, козунаци, както и за супи, сосове, фрикадели, колбаси, ястия с ориз.
Тегло | 0.25 кг |
---|---|
Разфасовка | 0.250 кг, 1.000 кг |
Кардамонът е тръстикоподобно тревисто растение Elettaria cardamomum, чиято родина са влажните планински гори по Малабарското крайбрежие на Индия. Отглежда се в Шри Ланка, Малайзия, Суматра. Подправката кардамон са тъмните семена на растението, обвити в зелени семенни шушулки. Шушулките се берат преди да са се разтворили, изсушават се и семената се използват смлени или цели.
Кардамонът е една от най-скъпите подправки. По-скъпи от него са само шафранът и ванилията. Най-ценен е зеленият индийски кардамон.
Той е традиционна подправка за черното кафе в арабските страни и за билковите чайове в Индия – Йоги чай. Смленият кардамон е една от съставките на кърито. Употребява се в сладкарството заедно с джинджифил, индийско орехче и анасон за приготвяне най-вече на меденки и козуначени печива. Кардамонът намира приложение в колбасарството и ликьорената промишленост, където се използва като консервант и за ароматизиране. В народната медицина се употребява като газогонно и апетитовъзбуждащо средство.
Кардамонът има много силен вкус и аромат. Използва се в малки количества. Най-добре се съхранява в шушулките, след смилане семената губят по-бързо аромата си.