Тиквените семки – сурови и белени, са подходящи за директна консумация и за влагане в различни кулинарни рецепти. Тиквените семки са вкусна, високоенергийна храна, богата на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
от: 6.30 лв.
Тиквените семки – сурови и белени, са подходящи за директна консумация и за влагане в различни кулинарни рецепти. Тиквените семки са вкусна, високоенергийна храна, богата на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
Тегло | 1.00 кг |
---|---|
Разфасовка | 0.250 кг, 1.000 кг |
Тиквените семки са храна, снабдяваща организма с ценни хранителни вещества по лесен и вкусен начин. Суровите тиквени семки съдържат голямо количество лесно усвоими протеини. 100 грама семки осигуряват около 55 процента от препоръчитения дневен прием. В допълнение те са отличен източник на аминокиселини и антиоксиданти. Тиквеното семе е богато на витамин Е /около 35 г на 100 семки/, който предпазва тъканните клетки от свободните радикали и осигурява здрав вид на кожата. Високото съдържание на витамин В комплекс пък превръщат тиквените семки в антидепресант, действащ успокояващо при нервно напрежение, безсъние и симптоми на депресия. Тиквените семки са богати на важни за организма минерали – мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен.
Тиквените семки можете да консумирате сурови като добавка към зърнени закуски, салати, пастети и др. Ако ги предпочитате печени, можете да ги запечете във фурна на около 75-80 градуса за не повече от 20 минути. Това е достатъчно, за да станат хрупкави и да се изяви приятният ядков аромат на семето. Важно е да не се подлагат на по-продължителна топлинна обработка или на по-високи градуси, за да се запазят хранителните им качества и да се избегнат нежелателни промени в структурата на полезните мазнини, съдържащи се в семената.
Съхранявайте тиквените семки на хладно в добре затворен съд.
Няколко идеи как да включим тиквените семки в менюто си
Добавете тиквени семки към зеленчуци на пара, картофи соте, печени зеленчуци на сач.
Поръсете с тиквени семки салатата от пресни зеленчуци.
Направете си салатен дресинг като смелите с кафемелачка печени тиквени семки и добавите към тях зехтин, лимонов сок, накълцан пресен чесън, магданоз и копър.
Добавете цели или нарязани тиквени семки към зърнената си закуска.
От тиквени семки, пресен чесън, зехтин и зелена листна подправка по избор можете да приготвите вкусно песто, с което да подправите сандвичите с различни видове меса или риба или да използвате като разядка върху препечена филийка пълнозърнест хляб.
Добавете тиквени семки в тестото за различни сладки и солени печива – кексове, бисквити, хлябове и др. Използвайте ти също за поръска и украса на печивата.