0
Вход и Регистрация

Годжи бери

от: 9.20 лв.

Лицият, известен още като императорско плодче или годжи бери, е плодът на пълзящ храст, разпространен в подножието на Хималаите, Китай, Тибет, Монголия. В традиционната китайска медицина той се използва като панацея за различни заболявания и най-вече като средство укрепващо организма, за дълголетие и сексуална потентност. В древните китайски легенди лицият присъства като храна на столетниците.

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.250 кг, 0.500 кг, 1.000 кг

Код: 323 Категория:

Препоръчителната дневна доза консумация на Годжи Бери е около 30 грама. С това минимално количество обаче, нашият организъм си набавя повече  витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Годжи Бери са буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.

Съдържат доста витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките в нашето тяло и предизвикват стареене. Щедрото им съдържание на полизахариди спомага за функционирането на имунната система. Годжи Бери съдържа 18 вида аминокиселини и калий.

В най-общ вид лицият съдържа: 6 основни витамина, 11 основни елемента, 22 минерала, 18 амино киселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди, 5 ненаситени мастни киселини (линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др., а и много фенолни пигменти (антиоксиданти).

В повечето плодове на Годжи Бери има доста калций - 112 мг./100 г, калий - 1130 мг./100 г, желязо - 9 мг./100 г, цинк 2 мг./100 г, селен - 50 мкг./100 г, рибофлавин - 1.3 мг./100 г, витамин С - между 29 и 148 мг./100 г и други. В 100 г Годжи Бери откриваме доста фитохимикали: 7 мг бета каротин, до 200 мг Зеаксантин и до 31% от теглото на пулпата полизахариди.

Може да съчетаете Годжи Берис мюсли, овесени ядки, кисело мляко, да ги сложите в салата, сладкиши, кремове и бисквитиили десерти от грис.

Търсене