0
Вход и Регистрация

Ленено семе

от: 1.20 лв.

Лененото семе се добавя към печени тестени изделия – хлябове, соленки, зърнени закуски, смутита, енергийни барове и др.  Подходящо е при диети заради високото съдържание на фибри и слабителното действие.

Хранителна стойност на 100г: Калории/KCal/ 534; Мазнини 42.16 г, от които наситени 3.6 г; Въглехидрати 28.8 г, от които захари 1.55 г.; Белтъчини 18.29 г.; Натрий 255 мг; Магнезий 392 мг; Селен 25.4 мг; Фолиева киселина (Вит В9) 87мг

Тегло 1.00 кг
Разфасовка

0.100 кг, 0.250 кг, 1.000 кг

Код: 133 Категория:

Лененото семе се използва в кулинарията за поръсване на печива или добавяне към тестото за хлябове, соленки, бисквити. Подходяща добавка е към мюсли, смути и зърнени закуски.

Поради пречистващото си действие и високото съдържание на фибри лененото семе е подходящо по време на диети. Приема се като очистително средство, при запек и възпаления на стомашната и чревната лигавица.

Лененото семе е богат източник на витамини и микроелементи, фибри, есенциални мастни киселини, антиоксиданти и фибри. То е най-богатият естествен източник на ненаситени мастни киселини Омега-3 и Омега-6.  Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни Омега-3 мастни киселини. Според съвременни изследвания лененото семе понижава риска от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Лененото семе е богато на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система, използва се при проблеми с перисталтиката на червата и като очистително средство. Приемът на ленено семе създава усещане на ситост, което го прави подходящо и при диети за отслабване. Препоръчва се също и за намаляване нивата на холестерола и за регулиране на кръвната захар.

Лененото семе се консумира счукано или смляно, защото целите семена преминават през чревния тракт, без да се абсорбират полезните им вещества. В домашни условия ленът може лесно да се смели в кафемелачка. Най-добре е да се съхраняват цели семена, които са с по-дълъг срог на годност и да се смилат преди консумацията им.

В кулинарията се използва като добавка в тестени изделия – хлябове, соленки, закуски. Смлените семена могат да се добавят в мюслита, салати, сладкиши, печива.

Ленът е едногодишно тревисто растение /Linum usitatissimum/ от сем.Ленови /Linaciae/ – древна култура, която произхожда от районите на Близкия и Средния Изток. Култивира се в цял свят. У нас той се отглежда като влакнодайна и като маслодайна култура, главно в планинските райони. Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли — август.

Ленените посеви, предназначенин за влакно, се прибират през фаза на ранна жълта зрялост. Семената, предназначени за лечебни и кулинарни цели, се прибират в пълна зрялост, когато са с най-високо съдържание на масло.

Търсене